Debian 10 İçin Bir Kontrol Panelinde Aranacak 9 Özellik
Debian sunucunuzu yönetmek için bir çözüm mü arıyorsunuz? Debian 10 için bir Kontrol Paneli sunucu yönetimini basitleştirir. Bu açık kaynaklı araç, Linux sistem görevlerini yönetmek için kolay bir arayüz sunar.
Bu eğitimde Debian 10 için CloudPanel kurulum adımları ele alınacaktır.
Debian 10 için Kontrol Paneli Nedir?
Debian 10 için bir kontrol paneli, web tabanlı bir grafiksel arayüzdür. Debian 10 Linux çalıştıran sunucuları yönetmeyi kolaylaştırır. Bu, operatörlere çeşitli görevleri yapılandırmak için basit bir görsel arayüz sağlar, bunlar arasında şunlar bulunur:Debian 10 için Kontrol Paneli bir yazılım çözümüdür . Debian sistemlerinde sunucu yönetimini basitleştirmeyi amaçlamaktadır.
- Veri depolama yönetimi
- Alan sistem yönetimi
- Kullanıcı hesabı oluşturma ve yönetimi
- Dosya aktarımı ve e-posta adresleri yapılandırması
- Güvenlik ayarları ve güvenlik yapılandırması
- Dosya yönetimi
Debian 10 İçin Bir Kontrol Panelinde Aranacak En Önemli 9 Özellik
1. Kullanımı Kolay Arayüz
Debian 10'daki bir panelin temiz, kullanımı kolay bir paneli olmalıdır. Bu, hem yeni başlayanlar hem de deneyimli operatörler için sunucu yönetimini basit hale getirir. Tasarım, kullanıcıların net simgeler ve araç ipuçlarıyla gezinmesine yardımcı olmalıdır. Ayrıca mobil kullanımı da desteklemelidir. Bu, yöneticilerin sunucuyu her yerden yönetmesine olanak tanır.CloudPanel modern barındırma paneliyle öne çıkıyor . Bu, operatörlerin sunucuları yönetmesini kolaylaştırıyor.
2. Alan Adı ve DNS Yönetimi
Site adı ve klasör kayıtlarını yönetmek kolay olmalıdır. İyi bir panel operatörlerin etki alanlarını ve DNS kayıtlarını yönetmesini sağlar. Ayrıca web sitesi adresi yönlendirme ve yönlendirmeyi de desteklemelidir . Bu , yeni bir site kurmayı veya mevcut bir siteyi yönetmeyi hızlandırır . CloudPanel, DNS yönetimini basitleştiren araçlar sunar.3. Dosya Yönetimi
Dosyaları yönetmek kullanıcılar için kolay olmalıdır. Dahili dosya gezgini olan bir panel , operatörlerin dosyaları yüklemesine ve indirmesine olanak tanır. Bu, komut istemini kullanmadan yapılır. FTP ve SFTP erişimi güvenli uzaktan dosya yönetimi sağlar .4. Otomasyon Özellikleri
Otomasyon, sunucu yönetimini daha verimli hale getirir. Bir zamanlayıcı, güncellemeler ve bakım gibi görevleri otomatikleştirir. Gerçek zamanlı kaynak izleme, CPU kullanımını, RAM'i ve disk alanını izler. CloudPanel, sunucuların çalışır durumda kalması için otomatik yedeklemeler ve kolay görev planlaması sunar.5. Güvenlik Özellikleri
Güvenlik her sunucu için önemlidir. İdeal bir panel, oturum açma işlemlerini korumak için iki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) içermelidir. SSL sertifikaları, kullanıcılar ve sunucu arasında güvenli bağlantılar sağlar.Kötü amaçlı yazılım koruması gibi özellikler sunucuyu tehditlerden korur. CloudPanel, otomatik sertifika kurulumu için Let's Encrypt SSL'yi entegre eder .
6. Ölçeklenebilirlik ve Çoklu Sunucu Yönetimi
Operatörlerin kaynakları ölçeklendirmesine olanak tanıyan bir panel ile birçok sunucuyu yönetmek daha kolaydır. Büyüyen trafiği idare etmek için CPU, RAM ve depolamayı ayarlayabilirsiniz. CloudPanel, birkaç sanal veya bulut sunucusunu yönetmeyi kolaylaştırır. Talep arttıkça verimli ölçeklendirmeye olanak tanır.7. Uygulama Desteği
Güçlü bir panel, yöneticilerin uygulamaları yüklemesine izin vermelidir. CloudPanel, WordPress için tek tıklamayla kurulum sağlar . AWS ve DigitalOcean gibi bulut barındırma platformlarını destekler.8. E-posta ve Veri Depolama Yönetimi
E-posta adreslerini ve veri depolamasını yönetmek önemlidir. İdeal bir panel, spam filtreleme gibi özelliklerle posta kutuları oluşturur ve yönetir . MySQL veya PostgreSQL için entegre veri depolama yönetimi sunmalıdır .Bu, operatörlerin veri depolamasını yedeklemesine ve geri yüklemesine olanak tanır. Entegre araçlara sahip CloudPanel, e-posta ve veri depolama yönetimini basitleştirir.
9. Özelleştirme ve Genişletilebilirlik
Esnek bir kontrol paneli, yöneticilerin özelliklerini genişletmesine olanak sağlamalıdır. Eklentiler veya uzantılar yüklemek yeni işlevler ekler. Temaları veya web şablonlarını özelleştirmek, yöneticilerin panelin görünümünü ihtiyaçlarına göre ayarlamasına olanak tanır.Debian 10'a CloudPanel Kurulumu İçin 10 Adım
Adım 1: Ana Bilgisayar Adını Ayarlayın
- Bir ana bilgisayar adı ayarlamak için bir alt alan adı kullanın . Örneğin, ana bilgisayar adı.alan adı.com. Birincil alan adınız (örneğin, alan adı.com) CloudPanel'da web sitelerini barındıramaz.
- Bu komutla ağ adını ayarlayın : hostnamectl set-hostname cloudpanel-416cd680.nip.io
- Sunucu adını kontrol etmek için şu komutu çalıştırın: hostnamectl
- Sunucunuzu şu şekilde güncelleyin: sudo apt update && sudo apt -y upgrade
- Wget ve Curl'ü kurun : sudo apt -y install curl wget
Adım 2: CloudPanel'in En Son Sürümünü Yükleyin
CloudPanel'i yüklemek için bu kurulum dosyasını çalıştırın:curl -sSL https://installer.cloudpanel.io/ce/v1/install.sh | sudo
Adım 3: CloudPanel'e giriş yapın ve kullanıcı oluşturun
- Kurulum tamamlandıktan sonra https://ip-adresiniz-veya-URL:8443 adresinden CloudPanel'e giriş yapın .

- CloudPanel kendinden imzalı sertifika kullandığından SSL uyarısını dikkate almayın .
- Bir yönetici hesabı oluşturun. Adınızı ve oturum açma bilgilerinizi girin ve kaydedin.
- Yönetici hesabı kurulduktan sonra yönetici kimlik bilgilerinizi kullanarak oturum açın .

Adım 4: Önemli Ayarlar
Sunucuyu İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayla Güvence Altına Alın:
- Yönetici Kullanıcısı altındaki Hesap'a gidin .

- Güvenlik'i seçin ve İki Faktörlü Kimlik Doğrulamayı açın.

- Kodu tarayın ve altı haneli bir kod oluşturun. Belirtilen alana girin.

İstenmeyen IP Adreslerini Engelle:

Adım 5: Kullanıcıları Kaydedin
Uzaktan Giriş Yapan Kullanıcılar:
- Kullanıcılar'a gidin ve kullanıcı ekle'ye tıklayın.

- Giriş bilgilerinizi girin ve kaydedin.

FTP Kullanıcıları:
- Kullanıcılar'a gidin ve FTP Kullanıcıları'nı seçin .
- Kullanıcı adınızı , şifrenizi ve ana klasörünüzü girin, ardından Kullanıcı Ekle'ye tıklayın.

Adım 6: Bir Alan Adı Ekleyin
- Alan Adları'na gidin ve site adını girin.

- Vhost Şablonunu ve PHP Sürümünü seçin , ardından Alan Adı Ekle'ye tıklayın.

- Site adı ayarlarınızı web sitesi adresi bağlantısına tıklayarak düzenleyebilirsiniz .
Adım 7: Bir Veritabanı Ekleyin
- Veri depolama alanı eklemek için veritabanı simgesine tıklayın .

- Veritabanı adını, erişim ayrıntılarını ve şifreyi girin .
- PhpMyAdmin'e erişmek için phpMyAdmin'e tıklayın. Veritabanları altındadır.

Adım 8: Dosya Yöneticisi
CloudPanel'in yerleşik bir dosya yöneticisi yoktur. Dosyaları yönetmek için bir FTP aracı kullanın .Adım 9: Cron İşleri
- Cron Jobs görev planlamasını otomatikleştirir.

- Cron İşleri'ne gidin, Cron İşi Ekle'ye tıklayın , verileri girin ve kaydedin.
Adım 10: Hizmetler
SQL, Nginx, PHP ve Redis gibi servisleri Servisler sayfasından kontrol edebilir ve yeniden başlatabilirsiniz .